Gayrimenkul; Arapça kökenli bir kelimedir. Taşınması mümkün olmayan anlamına gelen ve bu nedenle gayrimenkul kelimesinin taşınmaz olarak kullanılması halk dilinde oldukça yaygındır. Değerli ve taşınması mümkün olmayan tüm mal varlıkları ise gayrimenkul olarak değerlendirilmektedir. Ama gayrimenkul ve menkul arasındaki farklar karıştırılmamalıdır. Menkul değerli olan tüm malları anlatırken kullanılmaktadır. Otomobiller menkul olarak değerlendirilirken daireler gayrimenkul olarak değerlendirilmektedir.
Apartmanlarda ya da müstakil evlerde aynı çatı altında birden daha fazla yapılan bölümlere verilen isim dairedir. Daireler, konutun büyüklüğü hakkında bize bazı bilgiler verebilmektedir. 1+1, 2+1, 3+1 gibi çeşitleri bulunan bu daireler özelliklere göre sınıflandırılabilmektedir. Bu daire sınıfları;
Gayrimenkul çeşitleri bulunmaktadır. Bunları;
Kentsel, kırsal ve banliyö bölgelerinde yer alan barınma ve korunma amacı ile daire, rezidans, konak, yalı ve buna benzer her türlüsü konuttur. Üzerinde ticaret yapılabilen mülklerin her türlüsü de ticari gayrimenkul konumuna girmektedir. Ticari gayrimenkullerde satılacak olan mamüllerin endüstriyel yapıldığı yerler ise endüstriyel gayrimenkullerdir. Tarımsal gayrimenkulleri açıklayacak olursak bunlarda tarımsal ürünlerin üretildiği yerlere verilen isimdir. Müzeler, tarihi yapılar, hastaneler, mezarlıklar, okullar ve ibadethaneler gibi toplumun orak olarak kullanabildiği yerler özel amaçlı gayrimenkullerdir.
Değer, nesne ve olayların insan için öneminin belirleyici bir niteliğidir. Türkçe’de değmek kökünden üretilen değer kavramı bu anlamda bir şeye biçilen değer anlamına gelmektedir. Değer mutlaka maliyete ve fiyata eşit demek değildir. Maliyet fiili harcamaları ifade etmektedir.