Ev sahibi 1 yıllık kira sözleşmesinin bitimine dayanarak kiracıyı evden tahliye edemez. Kanunda sayılı olan tahliye sebeplerinin oluşması durumunda kiracının evden çıkarılması mümkün olabilir. Kiralanan ister dükkan isterse de ev olsun kiracı kira sözleşmesi bitimine dayanılarak tahliye edilememektedir. Tahliye edilebilmesi için tahliye sebepleri ilgili kanunda belirtilmiştir. Kiraya veren bu sebeplere bağlı olarak kiracının tahliye edilmesini isteyebilir. Oluşan durumların özelliklerine bağlı olarak tahliye süresi değişebilmektedir. Bu durumlara örnek verilecek olursa kira bedelini ödemeyen kiracının tahliye edilmesinde talepli icra takibi başlatma hakkına sahiptir. Tahliye talepli icra takibi tahliye davasına bağlı olarak daha hızlı bir süreç olabilmektedir.
Türk Borçlar Kanunu’nda yer alan maddelere göre belirli süreli kira sözleşmesi bittiği zaman genellikle uygulamada görülen 1 yıllık kira sözleşmesi bittiği zaman kira sözleşmesini sona erdirme hakkı kiracıdadır. Ancak bu sebeplerin olması durumunda kiraya verenin kiracıyı evden çıkarma hakkı olmaktadır.
Kiraya veren kişinin, kiracıyı evden çıkarabilmesi için kanunda yer alan sayılı sebeplerden birinin olması gerekmektedir. Türk Borçlar Kanunu’na göre kiracının evden çıkarılabilmesi için şu sebeplerin olması gerekir;
Türk Borçlar Kanunu Madde 347’ye göre kira sözleşmesinin bitmesinin ardından ilk olarak sözleşmede öngörülen sürede ya da 15 gün öncesinde kira sözleşmesinin devam etmeyeceği belirtilmemişse yani bu süreçte sessiz kalınırsa kira sözleşmesi otomatik olarak yenilenmektedir. Kiracı sözleşmeye devam etmek istediğini ev sahibine belirttiği zamanlarda da sözleşme devam etmektedir. Sözleşmenin devam etmeyeceğini ev sahibi kiracıya belirtmediyse kiracıyı sözleşmenin bitimine dayanarak evden çıkarma gibi bir hakkı bulunmamaktadır.