Ev sahibi evi yeni kiracıya ya da evi satın alacak olan kişiye göstermek için, evde bulunan sayaçları ev sahibi ölçmek isterse, kiracının bir eksiği olduğunda ya da evde bir arıza olduğunda ev sahibine bu durumu bildirmesinden sonra ev sahibi inceleme yapmak isterse ya da kiracının evi yanlış ve aykırı bir şekilde kullanmadığını düşündüğü zamanlarda eve gelmek isterse eve gelebilir. Ancak eve gelmeden önce kiracıya haber vermesi gerekmektedir. Aksi durumda ev sahibi haksız olacaktır.
Ev sahipleri yukarıda belirmiş olduğumuz durumlarda evi ziyaret edebilir. Ancak haber vermeden ve keyfi durumlarda evi ziyaret edemezler. Ev sahibi eve bakmaya gelmek istiyorsa çalışan kiracıdan en az 4 gün öncesinde çalışmayan kiracıdan ise en az 24 saat öncesinde eve bakmaya gelmek istediğini bildirmek zorundadırlar. Kiracıdan randevu almadan evi ziyaret etmeleri durumunda kiracı ev sahibinden şikayetçi olabilmektedir.
Ev sahiplerinin kiraya verdikleri eve kira sözleşmesi imzalandıktan sonra izinsiz bir şekilde girmemesi gerekmektedir. Bu konut dokunulmazlığına girmektedir ve ev sahibi habersiz bir şekilde eve zorla girerse bu bir suçtur. Kiracının şikayetçi olması durumunda ev sahibi ceza ödemek zorunda kalabilmektedir.
Satılığa çıkarılmış olan bir ev kiracı tarafından gösterilmek zorundadır. Evi göstermek istemeyen kiracı dava edilebilmektedir. Kiracının ve ev sahibinin uygun olduğu günler ve saatlerde evin gösterilebileceği konusunda anlaşılması gerekmektedir. Eğer kiracı evi göstermeme konusunda diretiyorsa uzlaşmaya varmıyorsa ev sahibinin kiracıyı dava etme hakkı vardır. Bu dava Kira davasıdır.
Bu konuda 319. maddenin 2. ve 3. fıkrasında yer alan: kiracı, bakım ya da sonraki kiralama için zorunlu olduğu konularda kiraya verenin ve onun belirlemiş olduğu diğer kişinin kiralananı gezmesi ve görmesine izin vermek zorunda olduğu belirtilmektedir. Buna uymayan kiracıyı ikna etmekte zorlanan ev sahipleri dava açma hakkına sahiptirler. Bu nedenle bu konuda uzlaşmak çok daha sağlıklı bir yaklaşım olacaktır.